Aardappelen

Welke aardappelen zijn voor friet het meest geschikt?

De allerlekkerste frietjes maak je van bloemachtige aardappelen. Bintjes, bijvoorbeeld. Dat zijn vrij grote, lange aardappelen die voldoende zetmeel bevatten om je frietjes lekker goudbruin en krokant te maken. Andere rassen die geschikt zijn, zijn Agria, Première, Désirée en Santé.

Bintjes staat bekent om zijn lekkere volle smaak en is van oudsher de meest gebruikte aardappel in de branche. Echter het bintje is een relatief dure aardappel gebleken, omdat deze relatief gevoelig is voor de appelmoeheid ziekte. 

Met die kennis heeft de agrarische sector in 1986 de Agria aardappel ontwikkeld, wat zich kenmerkt als een bloemachtige welke relatief lang is en minder gevoelig is voor ziektes. En langer is dan het bintje, waardoor men een relatief langer frietje kan produceren.

Gemiddeld wordt de Agria aardappel tussen september en oktober geoogst en kan tot juni/juli bewaard worden, in de tussenliggende tijd van oogsten en maximale bewaartijd wordt tijdelijk gebruik gemaakt van vroeger te oogsten rassen. Deze rassen zijn o.a. Bintje, Désirée, Première of Santé.